annelies

De naam SQurious is ontstaan uit SQwin, het adviesbureau voor zorginnovatie dat ik in 2009 samen heb opgericht met Marcel Bingley, Marian Willigenburg, Eric Streefland, Gert Jan Dijkmans van Gunst en Linda Heemskerk. SQ is geïnspireerd op de esculaap, het Griekse symbool dat staat voor geneeskunde. De slang in de esculaap staat voor herboren worden en voor genezing, omdat een slang zijn huid kan afwerpen. Voor innovatie en transformatie is nieuwsgierigheid nodig, zowel naar het ‘nieuwe’ als om te begrijpen wat behouden moet blijven van het ‘oude’ om het geheel goed te laten functioneren. Daar staat SQurious voor. Sinds 2020 is ieder van SQwin zijn/haar eigen weg gegaan en is SQurious de ‘nieuwe huid’ van mijn werkzaamheden.

OVER MIJ

Ik ben Annelies van der Ham, technisch bestuurskundig ingenieur, afgestudeerd in 1999 aan de TU Delft in de systeemkunde. Ik denk graag conceptueel en zie de wereld graag in termen van systemen, onderling verbonden objecten en structuren. Ik ben goed in het vereenvoudigen van grote complexe situaties of problemen, en dit zo begrijpelijk mogelijk over te brengen aan mensen die de situatie kunnen duiden en beïnvloeden. Zoals veel ingenieurs wil ik nieuwe dingen bedenken en beter laten functioneren. Tijdens mijn afstuderen werkte ik voor het eerst in een ziekenhuis, toen ik onderzocht hoe computersimulatie ziekenhuisprocessen kan verbeteren. Die ervaring maakte grote indruk.

 

In mijn werk staat het verbeteren van logistieke ketens en netwerken centraal. In de eerste zes jaar van mijn loopbaan werkte ik voor TNO en onderzocht en adviseerde ik luchthavens, fruitketens, offshore bedrijven en andere commerciële bedrijven hier over. Sinds 2005 focus ik mij uitsluitend in de gezondheidszorg en heb ik als adviseur gewerkt aan het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe ziekenhuis gebouwen, informatiesystemen en logistieke concepten. Sinds 2021 ben ik als Associate verbonden aan adviesbureau Turner. Daarnaast ben ik postdoc onderzoeker aan de Universiteit Maastricht (CAPHRI) en doe ik onderzoek naar transmurale zorg in de regio Breda.

ABOUT ME

I am Annelies van der Ham. I graduated from Systems Engineering, Policy Analysis and Management in 1999 at the Technical University of Delft in The Netherlands. That doesn’t mean I know a lot about computers and hardware stuff. I am a conceptual engineer, who likes to think of the world in terms of systems, interrelated objects and structures. I am good at simplifying large complex situations or problems, both quantitavely as well as in writing. Like most engineers, I want to make things work better. In my MSc thesis I had my first attempt to do that in a hospital when I studied how computer simulation can improve hospital processes. That experience made a big impression.

 

In my work I have always been busy with improving supply chains. In the first six years of my career I worked for TNO, a Dutch applied research organization, and researched and advized airports, fruit traders, offshore companies and other commercial businesses. I returned to healthcare in 2005 and since then I have worked on the design and development of new hospital buildings, information systems and logistical concepts. In my daily work I do that as consultant at Squrious. My research is done at Maastricht University in the Netherlands, where Frits van Merode, Dirk Ruwaard and Arno van Raak are my promoting professors.